Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Hogy is néz ki a napelemes pályázat? [IDEIGLENESEN SZÜNETELTETVE]

Hogy is néz ki a napelemes pályázat?

Napelem rendszert nagyon sokan szeretnének maguknak, azonban azt, hogy az egészet saját forrásból tudnák fedezni, már sokkal kevesebben mondhatják el magukról.

Mivel egy ilyen fejlesztésnek elsősorban a lakhely fenntartási költségeinek lefaragása az legfőbb célja, így nem csak idehaza, de nemzetközi szinten is elmondható, hogy az érdeklődés nem a felső tízezer köreiben a legnagyobb.

Na de mit tehet egy egyszerű honpolgár, aki havi fizetésből él, és szeretne spórolni a rezsin, hogy maradjon pénze másra is?

Pontosan ennek az igénynek a kielégítésére hozták létre (nem csak ezen a téren) a pályázati lehetőségeket, hogy egyszerre ne rójon akkora terhet a fejleszteni vágyók vállaira egy ilyen beruházás.

De tulajdonképpen miből is áll egy ilyen célú pályázat, ha nevezhetjük annak?

Minek is nevezzelek?

Minek is nevezzelek?

A klasszikus értelemben vett pályázat általában úgy néz ki, hogy van egy felhívása, kiírása, majd a pályázatok beérkezte után, a határidő leteltével a kérelmeket, pályázati munkákat elbírálják, és a végén kihirdetik a nyerteseket.

Általában ha közbeszerzéseket írnak ki, az is hasonlóan néz ki, de a művészeti, kulturális pályázatok is ebben a rendszerben szoktak működni.

Az otthonfejlesztési programok esetén azonban nem ez a helyzet.

Itt nem a klasszikus értelemben vett pályázatot kell érteni, ugyanis az alapvető konstrukció teljesen más.

Itt ugyanis nem egy keretből osztanak szét forrást a szerencsés pályázók között erre a célra, hanem a kérelmező, úgymond, ingyen hitelhez juthat.

Ettől a hiteltől nem kell félni

Mivel jelenleg a klasszikus értelemben vett támogatási pályázat nincsen Magyarországon napelemekre, így az egyetlen alternatívát az MFB által kínált, kamatmentes, 0% THM-es hitel biztosítja.

A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitel egyetlen célja, hogy a lakosság csekély önerővel is képes legyen energetikailag fejleszteni az ingatlanát.

Tehát ami igényelhető, az gyakorlatilag egy visszatérítendő támogatás, de egy fillérrel sem kell többet fizetni annál, mint amennyit felvettünk hozzá.

Ha minden jól ki van számolva, és a napelemes rendszer mérete, kapacitása, elhelyezése megfelelő, akkor már a beüzemelésétől kezdve elkezdi lefaragni, minimalizálni a villanyszámlát, sőt, bizonyos esetekben akár az egészet kiválthatja, tehát innentől kezdve csak a futamidőtől függ, hogy mikortól kezd el megtérülni a befektetés.

Mert ez bizony egy hosszú távú befektetés, amit nem egy összegben, hanem részletekben fizetünk ki, de az, hogy megéri-e, az az első pillanattól fogva, kétségtelen.

-

Változások, időszakos szünetek

Mint a legtöbb állami pályázatnak, így a Fejlesztési Bank által kínált 0%-os hiteleknek is van egy kerete, kifutási ideje.

Előbb a VEKOP, majd pedig 2020. november 6-ával a GINOP hitelkonstrukció is ideiglenesen leállításra került, mivel előbbinek kimerült a kerete, utóbbinak pedig lejárt az igénylési határideje.

Ezt követően egy darabig egyik kamatmentes hitel sem volt elérhető.

2021. február 22-ével azonban a VEKOP-5.2.1-17 hitelprogram újraindul, bár a korábbinál kisebb kerettel és felvehető összeggel.

Ettől függetlenül ez a restart azt jelenti, hogy az erre szánt összeg kimerüléséig, vagy a határidő lejártáig a budapestieknek és pest megyeieknek újra van lehetősége maximum 5 millió forintig kamatmentes hitelt felvenni napelem rendszer építésére!

Arról egyelőre nincs információ, hogy a vidéki érdekeltségű, vagyis a GINOP kódnevű hitelprogramot tervezik-e szintén újra elindítani, ebben csupán reménykedhetünk.

Feltételes mód

Feltételes mód

Vannak azonban az MFB által kínált ingyen hitelnek feltételei is, hiszen mégiscsak komolyabb összegekről van szó, ők is megválogatják, hogy kivel állnak szóba.

A fejlesztési célú, visszatérítendő támogatást igénylőknek természetesen meg kell felelniük bizonyos feltételeknek, hiszen e nélkül boldog-boldogtalan rávetné magát, hogy utána széttárja a kezét és azt mondja: sajnálom, nem tudom visszafizetni.

Így tehát annak, aki szeretné igényelni a kamatmentes kölcsönt, annak:

  • nagykorú és cselekvőképes magánszemélynek kell lennie, érvényes magyar adóazonosítóval,
  • a korszerűsíteni kívánt ingatlan tulajdonosának vagy résztulajdonosának kell lennie,
  • feltéve, hogy a szóban forgó ingatlan a kölcsönt igénylő személy állandó vagy ideiglenes lakhelye,
  • de magánszemélyeken kívül társasházak és lakásszövetkezetek is igényelhetik.

Viszont kizáró okok is vannak, úgy, mint:

  • az igazolt jövedelem nem fedezi a törlesztő részletet,
  • ha a KHR listán rossz adósként szerepel,
  • ha a kérelem benyújtásakor több, mint 149 000 forint adótartozása, vagy 60 napon túli közüzemi tartozása van,
  • ha az igénylő mesterségesen teremtette meg a kérelem benyújtásához szükséges feltételeket.

Ezen kívül a korszerűsítéshez szükséges összeg 10%-ával rendelkezni kell, mint önerő.

A legkisebb igényelhető összeg 500.000, a maximum pedig 5.000.000 forint.

A futamidő is megválasztható, de legfeljebb 20 év lehet.

Nem teljesíthetetlen

Nem teljesíthetetlen

Mint a fentiekből kiderült, tulajdonképpen nem mondhatjuk, hogy az MFB megugorhatatlan akadályokat gördít a fejleszteni kívánók elé, ettől függetlenül már egy kritérium elbukása is gondot okozhat.

Valójában ez már egy átdolgozott, könnyített feltételcsomag, azelőtt ennél jóval kedvezőtlenebb elvárásokkal találkozhatott az, aki bele akart vágni, ezen kívül a felhasználási terület is igen korlátozott volt, valamint papírok és számlák egész hadával kellett igazolni a rendeltetésszerű használatot.

Ezek után igazán megfontolandó mindenki számára, aki eddig esetleg hezitált, hogy belevágjon-e a beruházásba, hiszen ha a feltételek teljesülnek, akkor már szinte biztos, hogy meg is kapja a kedvezményes hitelt.

Összességében tehát nem a klasszikus értelemben vett pályázat útján lehet támogatáshoz jutni, ha valaki napelem rendszert szeretne kiépíttetni, de nincs meg rá a teljes összege; viszont így mindenki maga döntheti el, hogy akár húsz évre leosztva mekkora összegekben szeretné az árát kifizetni.

A támogatás visszatérítendő ugyan, de így is hatalmas könnyebbség nagyon sokak számára.

Mi a helyzet a teljesítménnyel?

Mi a helyzet a teljesítménnyel?

Ez a pályázat csak és kizárólag a háztartási áramfogyasztás fedezésére elegendő teljesítményű napelem rendszert támogat.

Tehát mindenképpen szükség lesz némi számolásra, ami a fogyasztást illeti, valamint érdemes konzultálni egy energetikussal, aki pontos számítás után meg tudja mondani, hogy mekkora teljesítmény szükséges.

Ez azért is fontos, mert ha az ingatlannak nincs olyan magas fogyasztása, akkor nem feltétlenül van szükség egy 5 kW-os rendszerre, kisebb teljesítményű is elegendő lehet.

A kisebb teljesítmény ellenben alacsonyabb árat is fog valószínűleg jelenteni, tehát nem lehetséges magasabb összegre pályázni, úgysem költhető el másra.

Ha esetleg komolyan érdekel a dolog, akkor Budapesten és Pest-megyében a VEKOP-5.2.1-17 pályázati számon nézhetsz utána részletesen mindennek!

Amennyiben pedig már elszántad magad, és úgy döntöttél, hogy eleged van a villanyszámlából, akkor kérj árajánlatot a szükséges adataid megadásával!

Megyeileg illetékes partnerünk a lehető leghamarabb kapcsolatba lép Veled, hogy megbeszélhessétek a továbbiakat.

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.