Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelemes rendszer és áramkimaradás – kell-e féltenünk rendszerünket? 

Napelemes rendszer és áramkimaradás – kell-e féltenünk rendszerünket?

Egy napelemes rendszer finoman szólva nem egy filléres befektetés, éppen ezért tökéletesen megérthető, ha valaki aggódik az épségéért.

Mert bizony külső és belső hatások is érhetik, amik nem feltétlenül kíméletesek, kezdve az időjárási szélsőségekkel, egészen a por és kosz okozta meghibásodásokig.

Ám most olyasmivel szeretnénk foglalkozni, ami bármikor, bárkivel előfordulhat, és aminek kapcsán benned is felmerülhet a kérdés: árthat-e a napelemes rendszernek a hálózati áramszünet?

Számos városi legenda szól arról, hogy az áramkimaradások akár a háztartási gépeket is károsíthatják, és ha ezen a szálon haladunk tovább, akkor óhatatlanul is kilyukadunk a napelem rendszernél, ami szintén egy elektromos berendezés, és kapcsolatban áll a közművel.

Egy tönkrement mosógép vagy tévé is elég nagy bosszúság, hát még egy inverter vagy több PV panel!

Ha Téged is érdekel, hogy kell-e félteni a rendszeredet az áramingadozástól, mindenképpen tarts velünk és olvass tovább!

Mi okozhatja az áramszünetet?

Mi okozhatja az áramszünetet?

Mindenek előtt hadd nyugtassunk meg: az áramszünet nem fenyegeti károsodással a napelemes rendszert.

Viszont mielőtt beleásnánk magunkat mélyebben a dologba, fontos tisztázni, hogy mi okozhat áramkimaradást, és így máris könnyebb lesz megérteni a dolgok miértjét.

Ahhoz mindannyian hozzá vagyunk szokva, hogy az áramszolgáltatás folyamatos, bármikor bedughatunk a konnektorba egy elektromos eszközt, lámpát, töltőt, az működni fog.

Csakhogy amilyen stabilnak tűnik a hálózat, olyan sérülékeny is, emellett folyamatosan karbantartásra szorul, és előfordulnak olyan helyzetek, amikor véletlenül vagy szándékosan, de elektromosság nélkül maradunk.

Keletkezhet áramszünet egy vihar, erős szél, vagy éppen egy meghibásodott alkatrész miatt, netán a szolgáltató karbantartói kapcsolják le időszakosan.

Abban viszont biztos lehetsz, hogy a helyreállítással megbízottak azon lesznek, hogy helyreállítsák a szolgáltatást.

-

Visszatápláló rendszer áramszünetkor

Visszatápláló rendszer áramszünetkor

Továbbra is a hálózatra visszatápláló napelemes rendszer a legnépszerűbb hazánkban, így mindenképpen ezzel kezdenénk a sort.

Hogyan is működik az ilyen rendszer röviden összefoglalva?

  • A kihelyezett napelem táblák a beérkező napsütésből egyenáramot fejlesztenek, amit a belső vezetékrendszer továbbít az inverterbe.
  • Az inverter az egyenáramot hálózati feszültségű váltakozó árammá alakítja, amit már a berendezéseink is tudnak használni.
  • A kétirányú mérőórán keresztül a megtermelt, de fel nem használt energia az elektromos hálózatba távozik, hogy olyan helyen kerüljön felhasználásra, ahol éppen szükség van rá – termelési szünetben pedig hálózati áramot vételezünk.

A hangsúly ez utóbbin van, ugyanis, mint azt láthatod, a napelemes rendszer is összeköttetésben áll a szolgáltatói hálózattal, oda továbbítja a termelését.

Áramszünet idején pedig az inverter érzékeli a zavart, és automatikusan lekapcsol.

Miért van erre szükség?

Azért, mert az előállt hiba helyreállításához árammentes rendszerre van szükség, és ha a napelemes rendszerek továbbra is feszültség alatt tartanák a vezetékeket, trafóházakat, akkor a kiküldött szerelők nem tudnák megkezdeni a munkát.

Vagyis emberéletek múlhatnak rajta, hogy a PV rendszerek lekapcsolják magukat, szóval a tét nem kicsi.

De aggodalomra semmi ok, nem kell minden alkalommal szakértőt hívni és újraindíttatni napelemes rendszeredet, valahányszor ilyesmi miatt leáll.

Az inverter, amint érzékeli, hogy ismét működik az elektromos hálózat, újraindítja magát, és folytatódhat minden, ahogy azelőtt.

Persze, ha napsütéses időben történik ilyesmi, akkor bosszantó, hogy egy csomó energia vész kárba, de ha mások biztonsága forog kockán, akkor ez is csekély ár.

Hibrid napelemes rendszer áramkimaradáskor

Hibrid napelemes rendszer áramkimaradáskor

A hibrid napelemes rendszer, mint az ismeretes, a visszatáplálóhoz hasonlóan működik, azonban rendelkezik akkumulátorparkkal.

Azaz első körben az akkumulátorokat tölti fel a pillanatnyilag fel nem használt energiával, és ha ez megtörtént, utána kezdi el a hálózatra táplálást.

Így nem kell szürkületkor rögtön átállni szolgáltatói áramra, hanem az akksikról a „készlet erejéig” továbbra is használhatjuk az általunk megtermeltet, és csak annak elfogyása után jöhet a vásárolt energia.

A kapcsolat a hálózattal azonban ugyanúgy megvan.

Emiatt áramszünetkor a hibrid rendszerek invertere is lekapcsol, pontosan a korábban említett okokból kifolyólag.

Vannak persze olyan megoldások, amikkel áramszünetkor az akkumulátorokról tudjuk vételezni az energiát, ehhez viszont plusz eszközökre van szükség.

És persze a szigetüzemű napelemes rendszer

És persze a szigetüzemű napelemes rendszer

A szigetüzemű rendszereket csak a teljesség kedvéért említjük meg, és ennek egy fő oka van: ezek a típusú napelemes rendszerek nem állnak összeköttetésben a központi elektromos hálózattal.

Itt már csak és kizárólag akkumulátorokra folyik a termelés, és azokról történik a fogyasztás is.

Azaz csak addig van elektromosságod, amíg az akksik le nem merülnek, nincs B tervként hálózati fogyasztás – tehát az áramszünet sem érint.

Mivel az akkumulátorpark jelentősen megdobja az ilyen rendszerek árát, és valamennyire kiszolgáltatott leszel a saját termelésednek, így az ilyen típusú rendszerek nem mondhatóak kifejezetten népszerűnek.

Csak akkor van értelme, ha egy, a közművektől elszigetelt épületet, például tanyát szeretnél elektromossággal ellátni.

Áramszünet ide vagy oda, a napelemes rendszer remek befektetés!

Függetlenül attól, hogy áramszünetkor lekapcsolnak az inverterek, és nem történik semmilyen elektromos mozgás, továbbra is nagyon megéri napelemes rendszerbe fektetni.

Egy megfelelően kiszámolt és megtervezett PV rendszer akár a teljes áramfogyasztásodat is fedezheti, és a nálunk még mindig elérhető szaldó elszámolásnak köszönhetően akár tökéletesen villanyszámla-mentessé is válhatsz!

Így pedig a 8-10 éves megtérülési időszak végére gyakorlatilag ingyen lesz számodra az áram!

Nem lenne jó lemondani ennek az igen komoly összetevőjéről a rezsidnek?

Ha tehát tetszik a napelemes rendszer gondolata, és szívesen belevágnál, nincs más dolgod, mint kitölteni ajánlatkérő adatlapunkat, hogy a lakóhelyed szerinti regionális partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot a további részletekkel!

Merj lépni egy nagyot, és válj Te is elégedett, boldog napelemes rendszer tulajdonossá!

-

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.