Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Fűtés napelemmel – egy gazdaságos és zöld megoldás

Fűtés napelemmel – egy gazdaságos és zöld megoldás

Napelemekkel fűteni: bizonyára már Neked is eszedbe jutott, hogy hogyan lenne kivitelezhető, és vajon mennyire kifizetődő.

Szerintem nem árulunk el nagy titkot, mikor azt mondjuk: igen, lehetséges, és érdemes is megfontolni.

Azonban nem árt, ha mindenekelőtt tisztázunk pár alap dolgot ezzel kapcsolatban.

A napelemek segítségével való fűtés egy – mondhatni – széles körben félreértett fogalom.

Ugyanis a napelemeknek közvetlenül semmi köze jelen esetben a fűtéshez, azaz nem a napelemekkel melegíted a lakóteredet.

Egy napelem rendszer csupán elektromos energiát termel, ami viszont máris átalakítható hőenergiává a megfelelő eszközökkel, és voilá: máris működő fogalommá vált a napelemmel fűtés!

Miért nem tudnak a napelemek közvetlenül fűteni?

Miért nem tudnak a napelemek közvetlenül fűteni?

A napelemek, napelem panelek fotovoltaikus elven működő berendezések, azaz napsütés hatására áramot termelnek.

Ezt úgy érik el, hogy a Napból érkező sugárzás hatására a bennük található szilíciumkristályokból elektronok szabadulnak fel, és ezek egy félvezető rétegen keresztül egyenáram formájában elindulnak a vezetékekben.

Tény, hogy a folyamat közben hőenergia is keletkezik, mivel a Nap jelentősen képes felmelegíteni a panelek felszínét (ezzel azok teljesítményét is befolyásolja), azonban ez a hő a forrás megszűnésével fokozatosan távozik, nem hasznosul.

Egy napkollektor viszont pont, hogy az így keletkező hőt hasznosítja – ez köztük a mindent meghatározó különbség.

Viszont a napelemek által megtermelt, majd az inverter által fogyaszthatóvá alakított energia már sokkal alkalmasabb a mi céljainkra, jelen esetben a fűtésre.

-

A fűtés mindenképpen energiát igényel

Mivel a fűtés is egy formája az energiaközlő folyamatoknak, azt az energiát valahonnan elő kell teremtenünk.

Az energiahordozó és a közlés módja az, ami első sorban meghatározza, hogy a fűtés mennyire lesz hatékony, illetve költséges.

Minél alacsonyabb a hordozó energiatartalma, és minél kisebb hatásfokú a közlés, annál több energia megy pocsékba, vagyis ugyanannak a hatásnak az elérése sokkal többe fog kerülni.

Energiahordozók a fa, a szén, az olaj, a párlatok, a földgáz, és tulajdonképpen minden, ami gyúlékony.

Ezeknek viszont van egy nagy hátránya: a bennük tárolt energia felszabadítása káros mellékanyagok termelődésével (füst, korom, égési gázok) jár.

Ezzel szemben az áram egy teljesen tiszta energiaforrás, és elektromos fűtéssel kombinálva egy nagyon hatékony fűtési módot kapunk.

Az elektromos fűtésről

Az elektromos fűtésről

Az elektromos fűtésnek is számos módja van, így elsőre nehéz lehet eldönteni, melyikről is beszélünk.

Ebbe a kategóriába tartozik

  • az elektromos fűtőpanel (elektromos konvektor),
  • az infrafűtés,
  • elektromos padló/fal/mennyezeti fűtés,
  • hősugárzók,
  • de még az elektromos olajradiátor is.

Ezek mindegyike jó lehet a maga helyén és felhasználási körében, minket azonban most az első három érdekel.

Ezek azok a modern, a korábbiaknál jóval gazdaságosabban üzemeltethető elektromos fűtési módok, melyekre alapozva már érdemes a napelemes fűtésben gondolkodni.

Természetesen ezek közül is találni olcsóbbat és drágábbat, magasabb színvonalat képviselőt és gyengébbet, éppen ezért érdemes alaposan megterveztetni a rendszert és a fűtést is.

Hogyan működnek ezek az eszközök?

Mindhárom kiemelt kategória másként teszi kellemes meleggé az otthonodat, és úgy érzem, érdemes róluk pár szót ejteni, csak hogy teljes képet kapjunk.

Az elektromos fűtőpanelek, avagy elektromos konvektorok ugyanazon a konvekciós elven működnek, mint a klasszikus gázkonvektorok.

Vagyis a levegőt melegítik fel, egyfajta keringést hozva így létre, ezzel fentről lefelé az egész légtér hőmérsékletét megemelik.

Az infrapanel ezzel szemben infrahővel melegít, ami nem a légtér, hanem a tárgyak melegedését okozza.

Az elektromos padló-, plafon- és falfűtések pedig vékony fűtőszállal vagy fűtőszalaggal érik el ugyanazt a hatást, mint a klasszikus, vízkeringetéses padlófűtés.

A felsoroltakban pedig az talán a legelőnyösebb, hogy az áramon kívül semmi másra nincs szükségük a feladatok ellátásához.

Hogyan köthető össze a fűtés a napelemekkel?

Hogyan köthető össze a fűtés a napelemekkel?

Nagyon egyszerű: mint azt korábban már taglaltuk, a napelem rendszer elektromos energiát termel, az elektromos fűtés pedig ilyet használ – innentől kezdve nem bonyolult a képlet.

Ha az a célod, hogy teljes egészében megszabadulj a fűtési szezonnal járó magas rezsitől, akkor egy napelemes rendszer kiépítése pont megfelel a céljaidnak!

Mindenek előtt fontos, hogy meghatározd: az a célod a napelemes rendszereddel, hogy a házad fűtését fedezd vele?

Ha igen, akkor ezt mindenképpen jelezd a kivitelező felé, mikor árajánlatkérésedet követően felveszi Veled a kapcsolatot, hiszen így fogja tudni, hogy milyen kalkulációt végezzen.

Természetesen a helyszíni felmérés ebben az esetben sem mellőzhető, hiszen ki kell számolni, hogy az épület kifűtéséhez milyen és mekkora teljesítményű fűtőegységekre lesz szükség, és ez határozza majd meg a rendszer méretét is.

Akár az egész éves fogyasztásod kiváltható!

Akár az egész éves fogyasztásod kiváltható!

Ha úgy döntesz, hogy elektromos fűtésre váltasz, az nagyon jó, hiszen ez egy lényegében veszélytelen, káros anyagok kibocsájtásától mentes módszer, de nincs rá szükség egész évben.

Éppen ezért, ha akár a teljes fogyasztásodat is szívesen kiváltanád, akkor itt a remek alkalom!

Pár évig még van lehetőség csatlakozni az éves szaldós elszámoláshoz, így ha többé nem szeretnél egyáltalán elektromosságra költeni, mindenképpen vágj bele minél hamarabb a napelem rendszer kiviteleztetésébe!

Mindössze annyi a dolgod, hogy árajánlatot kérsz, megadod a kitöltendő ívben a szükséges adatokat, és a Te megyédben tevékenykedő partnerünk a lehető leghamarabb felveszi Veled a kapcsolatot.

Vele egyeztetheted a további lépéseket, illetve megbeszélheted vele, milyen elképzeléseid vannak.

Cselekedj minél hamarabb, és fűts eztán napelemekkel, vagy hagyd magad mögött a teljes áramfogyasztásodat!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.