Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Nagyobb rendszer, nagyobb termelés: tudj meg többet a napelem farmokról!

Nagyobb rendszer, nagyobb termelés: tudj meg többet a napelem farmokról!

Lehet, hogy már Te is tisztában vagy azzal, hogy egy napelem rendszernek milyen előnyei vannak – elég csak elképzelni, hogy egy hatékony, környezetbarát rendszer segítségével láthatod el a teljes háztartásodat energiával anélkül, hogy aggódnod kellene a borsos villanyszámla miatt.

Arra viszont talán még nem gondoltál, hogy ez a rendszer a sokszorosára nagyítva mi mindenre lehet képes, illetve hogyan valósítható meg a leghatékonyabban.

Tarts velünk, és ismerd meg közelebbről a napelem farmokat!

Nagy terület = még nagyobb haszon

A napelem farmoknak már a neve is árulkodó: a háztetőre szerelt kisebb rendszerekhez hasonlóan az ő feladatuk is az energiatermelés, azonban ezt annál sokkal nagyobb területen (és mennyiségben) végzik – úgy kell őket elképzelni, mint a mezőgazdasági farmok az otthoni veteményeskerthez képest.

Az energia tömeges előállítására alkalmas napelem rendszerek kiépítéséhez mindenekelőtt egy megfelelő méretű és elhelyezkedésű területre van szükség.

A napelem farmok mérete általában 0,1 és 1 hektár között mozog, ami elsőre talán túl nagynak tűnhet, de gondoljunk csak arra, hogy ezek a rendszerek sok száz, vagy akár ezer panelből is állhatnak.

A legkomolyabb farmoknál tehát nagyon is reális, ha több mint tízezer négyzetméteres területet ölelnek fel, és cserébe elképesztő mennyiségű energiát szolgáltatnak: a világ legnagyobb napelem parkjainál például már gigawattos teljesítményekről beszélhetünk.

-

Mire van még szükség egy napelem farmhoz?

Azon túl, hogy rendelkezünk a megfelelő méretű telekkel, fontos odafigyelni még néhány dologra, amiben egy ilyen rendszer különbözik a háztetőre felszerelhető verzióktól.

Sok esetben igaz például az, hogy a farm által megtermelt energia közvetve, egy villamoshálózaton keresztül jut el a felhasználóhoz – ezért is érdemes úgy kiépíteni a rendszert, hogy a betáplálás ahhoz minél közelebb történhessen.

A napelem farmok rendelkeznek még tartószerkezetekkel, panelekkel, transzformátorokkal, kábelekkel, a csatlakozó állomáshoz tartozó berendezésekkel, valamint inverterekkel is.

Az inverter rendkívül fontos szerepet tölt be a napelem rendszerek működésében, így egy olyan komoly befektetésnél, mint a napelem farm, érdemes az elérhető legjobb minőségű típusból választani.

A napelem farmok működése

A napelem farmok működése

Egy napelem farm működését hasonlóképpen kell elképzelni, mint a kisebb fotovoltaikus rendszerekét.

Itt is ugyanúgy napelem panelek gyűjtik össze a fényt, amiből először egyenáram, majd az inverter segítségével váltóáram keletkezik.

A transzformátor ezt az áramot a megfelelő feszültségre alakítja és eljuttatja egy elektromos állomásra, ahonnét az előbb egy villamos energia hálózatba, később pedig ezen keresztül a felhasználókhoz kerül.

Az optimális működéshez persze itt is oda kell figyelni a teljesítményt potenciálisan korlátozó tényezőkre, ugyanúgy, mint a háztartási napelem rendszereknél (ilyenek például a dőlésszög, a szennyeződés és a panelekre vetülő árnyék).

Termeld meg Te is saját otthonodban az energiát!

Bár napelem farm kivitelezésére nincs mindenkinek lehetősége (és szüksége sem), egy kisebb, tetőre felszerelhető rendszer segítségével Te is kiválthatod a villanyszámlát az otthonodban.

Nem kell attól tartanod, hogy túl sokat vagy éppen keveset fog termelni, hiszen ez a napelem rendszer a Te háztartásod igényei szerint lesz kialakítva.

Ha Te is belevágnál ebbe a környezetbarát projektbe (mely hosszú távon a pénztárcádat is kíméli), tedd meg az első lépést akár már ma!

Töltsd ki árajánlatkérő űrlapunkat, hogy a megyédhez tartozó partnerünk minél előbb felvehesse veled a kapcsolatot!

-

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.