Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem vagy hőszivattyú: ez itt a kérdés

Napelem vagy hőszivattyú: ez itt a kérdés

Ha itt a tél akkor fűteni kell, nincs mese.

De a kérdés az, hogy mivel?

Igaz, ami igaz, nálunk nincsenek -30-40°C-os fagyok, de azért egy -15°C-os hideg éjszakán is jól esik egy fűtött lakásban aludni.

A növekvő energia árak azonban határozottan megnehezítik a háztartások és családok életét, ami felveti a költséghatékonyabb, alternatív megoldások keresését.

Ez egyre sürgetőbb probléma, hiszen évről évre növekvő tendenciát mutatnak a nem megújuló energia árak, és nem valószínű, hogy ez változni fog.

A technológiai fejlődéseknek és kutatásoknak köszönhetően, egyre több módszer közül választhatunk, hogy csökkentsük a mindennapi kiadásainkat.

Ilyen megoldás például a napelem panelekkel működtetett elektromos fűtés, illetve a hőszivattyús rendszer.

Alkalmas a lakhelyünk egy fejlettebb fűtésrendszer bevezetésére?

Talán furcsa lehet ez a kérdés elsőre, de ha belegondolunk akkor egy jogos felvetés, hiszen mi értelme van egy korszerű, jól működő fűtésrendszernek, hogyha például a nyílászárók nem megfelelőek és kiszökik a meleg?

Ezért mielőtt beruházunk egy fejlettebb fűtésrendszer beszereltetésébe, érdemes alaposan átvizsgálni a lakhelyünk állapotát.

Ez alatt értem az előbb említett nyílászáró problémát, a nem megfelelő vagy hiányzó szigetelést és egyéb kisebb-nagyobb hiányosságát az otthonunknak.

Tehát, ha eldöntöttük, hogy belevágunk a fűtésrendszerünk felújításába, modernizálásába akkor érdemes előtte kiküszöbölni ezeket a hibákat.

De ha ezek megvannak, akkor már semmi akadálya nincs belevágni akár a napelemekkel működő elektromos fűtés, akár a hőszivattyú projektjébe.

-

Miben tér el egymástól a két említett fűtő berendezés?

Miben tér el egymástól a két említett fűtő berendezés?

Ezt a két alternatív fűtési módszert fogjuk most közelebbről megvizsgálni:

  • a napelemekkel működtetett elektromos fűtőtestek,
  • és a hőszivattyús fűtés.

Az talán rögtön kitalálható, hogy mindkettő megújuló energiaforrást használ, ezért egyre kedveltebb megoldás a háztartások számára.

Mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett, ajánlott szemrevételezni a kettő közötti különbségeket, mert van belőlük nem is kevés.

Amit elsőnek ki lehetne emelni, az az, hogy a napelemes berendezés tekintve, hogy elektromos áramot termel, több mindenre is felhasználható nem csak a fűtésre.

A hőszivattyús rendszer viszont főleg fűtésre alkalmazható, vagy néhány esetben használati vízmelegítőként is üzemeltethető, de ezeken kívül másra nem.

Ezek alapján egyszerűnek tűnhet a döntés, hiszen fűtésről beszélünk, akkor biztos a hőszivattyús módszer a célravezetőbb.

De azért érdemes mindkét típust kicsit közelebbről is górcső alá venni, ahhoz hogy tényleg az igényeinknek legmegfelelőbb lehetőséget válasszunk.

Napenergia, mint fűtőanyag

Napenergia, mint fűtőanyag

Amennyiben úgy döntünk, hogy fűtést is napenergiával szeretnénk megoldani, akkor már eleve a rendszer tervezésénél ezt figyelembe kell venni, hiszen a teljesítmény szempontjából nem mindegy.

Ha elég nagy a PV rendszerünk, akkor nemcsak a fűtési funkciókat tudjuk a napelemekkel kivitelezni, hanem a többi berendezéshez szükséges elektromosság is előállítható, így valóban egy több opciós lehetőség a napenergia.

Azt érdemes észben tartani, hogy a napelem rendszerrel csak elektromos fűtési megoldások jöhetnek szóba, vagyis

  • az infrapanelek,
  • az elektromos konvektorok,
  • vagy pedig elektromos fal-, padló- vagy mennyezetfűtés.

Ezek persze használhatóak napenergia nélkül is hálózati áramról, de az elég csúnya villanyszámlákat tud produkálni a fűtési szezonban.

Azonban Magyarországon 2023 végéig van lehetőség a szaldós elszámolásra, tehát az előállított energia többlettel akár maximálisan ellensúlyozhatjuk a téli időszak többletfogyasztását!

Fontos viszont kihangsúlyozni, hogy ehhez profi módon kikalkulált és tervezett, szakszerűen kivitelezett napelem rendszerre van szükség!

Nézzük akkor, hogy mit lehet tudni a hőszivattyúkról

Nézzük akkor, hogy mit lehet tudni a hőszivattyúkról

A napelemekhez hasonlóan a hőszivattyúk is megújuló energiaforrást használnak, viszont egészen más elven.

A nagyon műszaki részletek mellőzésével, nagyjából így írható le, hogyan is üzemelnek:

  • a hőszivattyúk egy közegben tárolt hőenergia kivonásával, hőcsere útján képesek továbbítani azt egy másik közeg részére;
  • ezt úgy érik el, hogy levegő vagy víz melegítésével, alacsony forrásponttal rendelkező gázokat állítanak elő;
  • ez egy alacsony energiafelhasználású megoldás egy lakás vagy ház fűtésére, hiszen az így felmelegített vizet keringeti a fűtőrendszerben, ezzel érve el a kívánt hatásfokot;
  • több verziója is létezik attól függően, hogy miből vonják ki a hőt (talaj, levegő, víz) és milyen célközegnek adják át azt (víz, levegő).

Ez alapján mondhatjuk azt, hogy egy hőszivattyú rendszer használható gázkazán helyett vagy fűtő-hűtő funkciót láthat el.

Akár radiátor és padlófűtés is működtethető róla (a levegő-levegő variáció kivétel), de ez függ a fajtától és a teljesítménytől.

És fontos megjegyezni, hogy ezeket a rendszereket csak fűtésre alkalmazhatjuk, másra sajnos nem.

-

Hogyan is döntsünk végül?

Jó döntést hozni nem egyszerű, de ha sorra vesszük, hogy pontosan mit is szeretnénk, akkor látni fogjuk, hogy mi a megoldás.

A hőszivattyú mellett tulajdonképpen az az egyetlen nyomós érv, hogy ha valakinek bármilyen okból kifolyólag nem kivitelezhető egy napelem rendszer, akkor annak hasznos alternatív megoldás lehet.

Szóval a mérleg egyértelműen a napelem rendszer felé billen.

Hiszen egy ilyen berendezéssel most már nemcsak az áramfogyasztás terén tudunk akár teljesen függetlenné válni, hanem a fűtés esetén is.

(És akkor az elektromos autók töltését meg sem említettem.)

Ha szeretnéd a napelem rendszered telepítését egy tapasztalt és olajozottan működő csapatra bízni, akkor ne is keress tovább, mert megtaláltál minket!

Ha napelem rendszer, akkor:

Ha napelem rendszer, akkor:

Ha „költségmentes” fűtés és/vagy alacsony (akár zérós) villanyszámla csábítóvá vált számodra, akkor a napelem rendszer a Te zsánered!

Esetleg még többet szeretnél megtudni a napenergia használatáról és a napelemekről mielőtt belevágsz ebbe a projektbe?

Töltsd ki az űrlapunkat a szükséges adatokkal és a lokációdnak megfelelő partnerük rövid időn belül felveszi Veled a kapcsolatot, hogy megvitassátok a tervezés-kivitelezés részleteit!

Ne várj holnapig, hiszen a hideg sem vár!

Készülj a fagyos napokra és használj napenergiát!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.