Hogyan robbantotta fel a SHARP a napelem piacot néhány félbevágott panellal?

Hogyan robbantotta fel a SHARP a napelem piacot néhány félbevágott panellal?

A már több, mint fél évszázados tapasztalattal rendelkező SHARP – akiről büszkén kijelenthetjük, hogy az egyik legfontosabb partnerünk – üzleti filozófiájának egyik alappillére, hogy munkásságával hozzájáruljon az emberi jólét és kultúra fejlődéséhez.

Hiszen tudják, hogy az ő jövőjük is nagyban függ az emberiség jólététől, így legfőbb céljuk a közös fejlődés.

A mindig élvonalban lévő SHARP most is a forradalmasításra törekszik az újonnan piacra dobott félcellás (half-cut) napelemekkel.

A japán cég legújabb termékcsaládja az NU három új fotovoltaikus szilícium panelt foglal magában.

Ezek az új modellek összességében 2-3 százalékkal nagyobb hatékonyságot tudnak nyújtani, a standard, teljes cellás napelemekhez képest.

Mindemellett pedig egészen a lakossági háztartásokon át az ipari telepítésekig alkalmazhatóak, ahol már minél nagyobb hozam szükséges.

Mielőtt még teljesen beleugranánk a Watt számok és teljesítmény százalékok tengerébe, tisztázzuk le, hogy pontosan mi is a lényege ennek az újdonságnak!

A kevesebb néha több!

Ahogy a nevéből is kiderülhet, – de leginkább az angol megfelelőjéből – a félcellás (half-cut) napelemeknél a cellák félbe vannak vágva.

Magyarul két egyenlő részre lettek osztva, ezzel pedig a termelés is megfeleződik.

Ez nem hangzik valami túl jól, végül is nekünk a célunk pont az ellenkezője lenne, vagyis a minél nagyobb energiatermelés, minél hosszabb idő alatt.

Ez a kívánságunk pedig ha hiszed, ha nem teljesül a „félbe vágott” napelemek esetében.

Azzal, hogy a cellákat tulajdonképpen szétkaszaboljuk, megváltoznak olyan alapvető tulajdonságai, amik mégis az előnyünkre válhatnak.

A termelés ugyan a felére redukálódik, de az ellenállási veszteség 75 százalékkal csökken, így a hozam a végén mégis növekedni kezd.

További előny, hogy csökken a panelekben lévő hőmérséklet, így kiküszöbölhetőek az esetleges hot-spotok kialakulása, amik nagymértékben csökkenteni tudják a panelek élettartamát.

Mi akadályozza meg, hogy a napelemünk túlmelegedjen?

Mi akadályozza meg, hogy a napelemünk túlmelegedjen?

A cellák túlmelegedése ellen, a korábban 1 csatlakozó doboz helyett hármat rögzítenek egy úgy nevezett bypass diódával.

Ezek a bypass diódák a biztosítékok a túlmelegedés ellen.

De mit érdemes tudni még róluk?

Mivel napelemek tulajdonképpen a napfényt alakítják át elektromos árammá, így egyértelmű, hogy a leárnyékolt részek – amiket okozhat például a dőlésszög, a nap járása vagy akár a madárpiszok is – nem működnek olyan hatékonyan, így azok a részek a rendszer terhére lesznek.

A működéshez sokkal nagyobb energiára lesz szüksége, és a rendszer hozama is csökkenni kezd.

Ezek a diódák pedig egyfajta „áthidalóként” szolgálnak, hogy a végén ne egy túlmelegedett és teljesen odakozmált napelemünk legyen a háztetőn.

De kanyarodjunk vissza a SHARP művészetéhez, vagyis a félcellás csodákhoz!

De kanyarodjunk vissza a SHARP művészetéhez, vagyis a félcellás csodákhoz!

Hogy a minőség továbbra se legyen megkérdőjelezhető náluk, szigorú tesztelések alá vetették a paneleket, hogy mindenképpen megfeleljenek a nemzetközi szabványoknak.

Az új termékcsalád három panelja az NU-JC330, NU-BA385 és az NU-JB395.

Amellett, hogy összességben nagyobb hatékonyságot tudnak produkálni, mint a nem kettévágott társaik, további más pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek.

Az NU-JC330, ahogy a neve is mutatja, 330 W teljesítményre képes, a modulhatékonysága pedig 19,5 százakkal jobb.

Ezek azok a panelek, amik leginkább a lakossági és ipari tetőberendezésekhez lettek kifejlesztve.

A maradék kettő, vagyis az NU-BA385 és az NU-JB395 már a nagy tetőfedésű vagy talajra szerelhető berendezésekhez alkalmazhatók, vagyis amik már nagyobb hozamot igényelnek.

Az NU-JB395 az a panel, ami a termékcsaládban a legnagyobb teljesítménnyel bír.

Egészen 395 W teljesítményt tud produkálni, ezzel a modul hatékonyság 19,6% százalékkal 1500 V-os rendszerfeszültséggel növekszik.

Vannak még kétségeid a minőséggel kapcsolatban? Ne legyenek! Megmondjuk miért!

Vannak még kétségeid a minőséggel kapcsolatban? Ne legyenek! Megmondjuk miért!

Úgy gondoljuk, hogy a SHARP nagyságát és megbízhatóságát nem szükséges hosszú sorokig taglalni (bár könnyen lehetne), mivel a háta mögött lévő hosszú évek tapasztalata, és az, hogy a legtöbb elektronikai terméke piacvezető, mind-mind magáért beszél.

De azért, engedd meg, hogy néhányat kiemeljünk, csak azért ha még lennének kételyeid a megbízhatóság és a minőség terén.

A több mint 100 éves múlttal rendelkező cég a napelem piacon már 55 éve jelen van, és a legutóbbi felmérések szerint, ami a márka ismertsége, a vásárlók választása és a forgalmazás alapján díjazza a napelem márkákat, a Sharp Electronics az Egyesült Királyság és Németország legjobb napelem márkái között szerepel.

Ami pedig a garanciát illeti, egyes gyártók meglehetősen bizonytalan paramétereket adnak meg erre, amire az ember nem szívesen vagy nem is mer tervezni.

Ezzel ellentétben a SHARP 10 éves termék garanciát és 25 éves folyamatos teljesítmény garanciát vállal.

Ezzel biztosítva a folyamatosságot és kiszámíthatóságot, amit érdemes figyelembe venni, ha éppen elkezd a fejünkben megágyazódni a gondolat, hogy a háztetőnket napelemekkel akarjuk díszíteni.

Van, ami nem várhat arra, hogy csak később kezdjük el!

Van, ami nem várhat arra, hogy csak később kezdjük el!

Való igaz, hogy a mai világ olyan gyorsan fejlődik a technikának köszönhetően, hogy ember legyen a talpán, aki lépést tud tartani vele, de az is biztos, hogy a környezettudatos életmódra nem igaz az a mondás, hogy sosem késő elkezdeni.

A napelemekre való átállás valóban egy nagyobb beruházásnak számít, ahol esetenként a zsebünkbe kell nyúlni, de ma már az átlagember számára is teljesen elérhető áron vannak a piacon megoldások a megújuló energiafelhasználásra.

Mindezek mellett pedig azt se felejtsük el, hogy amellett, hogy az unokáinak egy élhető Földet biztosítunk, a villanyszámla jelentette gondot is nyugodtan elfelejthetjük.

Ne halogasd tovább, kérj ajánlatot most!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.