Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

A napelemes rendszer költöztetése – maradjon, vagy költözzön a családdal?

A napelemes rendszer költöztetése

Költözni mindig egy komoly kihívás, függetlenül attól, hogy pozitív vagy negatív történés a kiváltója.

Lakóhelyet a legtöbben csak párszor váltunk az életünkben, így érthető, hogy alapos előkészületeket teszünk, listákat írunk, csomagolunk, címkézünk, hiszen semmit sem szeretnénk otthagyni, amit nem muszáj.

De mi a helyzet, ha napelemes rendszerünk van?

Ha pár éve építtettük ki, kifogástalanul működik, de mindenképpen muszáj elköltözni?

Egy gardróbot vagy egy garázst is hozzáadhatunk utólag a házhoz, azokról valahogy mégis könnyebben lemondunk, hiszen az ingatlan szerves részévé váltak, ám egy napelem rendszer ebből a szempontból kissé különbözik.

A paneleket le lehet szedni, a tartószerkezetet elbontani, a kábeleket összegyűjteni, az invertert lekapcsolni a rendszerről és lecsavarozni a falról – mindezt úgy, hogy az épületben nem keletkezik károsodás.

De vajon célszerű is mindezt megtenni?

Ennek járunk most kicsit alaposabban utána.

A napelemes rendszer, mint az épület része

A napelemes rendszer, mint az épület része

Ha azt venné valaki a fejébe, hogy az egy évvel korábban felrakatott vadonatúj tetőcserepeket vinné magával költözéskor, mindenki bolondnak nézné, hiszen a tetőzet a ház szerves részét képezi.

Ugyanígy bármi olyasmi, ami roncsolás nélkül nem távolítható el a házból, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetjük az értékét.

Egy napelemes rendszer viszont úgy képezi az ingatlan részét, hogy voltaképpen nem a része, akármilyen ellentmondásosan hangzik is ez.

A PV rendszer szempontjából a ház voltaképpen csak egy lakható tartószerkezet, amire rá lett építve, nem több.

Nem elengedhetetlenül szükséges a működéséhez, földi telepítésű tartószerkezeten is tökéletesen funkcionál.

És mégis hozzájárul a ház fenntartásához, hiszen áramot termel a benne élők számára.

Ennek ellenére bármikor visszabontható úgy, hogy a lakhatóság ne romoljon vagy lehetetlenedjen el.

Vagyis akkor a napelemes rendszer végső soron ingóság, vagy az ingatlanvagyon része?

-

Jogszabályi és praktikus szempontokat is érdemes figyelembe venni

Jogszabályi és praktikus szempontokat is érdemes figyelembe venni

Mindenek előtt fontos valamit leszögeznünk: a napelemes rendszer nem szükséglet, hanem lehetőség.

Nem egy ingatlanhoz kötött készülék, mint a közművek mérőórái, azokat sem visszük magunkkal költözéskor.

Azonban össze van kötve az áramszolgáltatóval, hosszas engedélyeztetési procedúrához kötött a beüzemelése, tehát valamilyen szinten mégiscsak kötődik a közműrendszerhez, és az ügyfél nevére szól az elszámolás.

Akkor mi lehet a megoldás?

Költöztethető a napelem rendszer?

A válasz többrétű, hiszen igen, költöztethető, ám nem kifejezetten célszerű.

Mert bár a szakemberek vissza tudják bontatni a teljes szerkezetet, és minden előkészíthető szállíthatóra, azonban ugyanazt a beüzemelési procedúrát az új háznál is végig kell csinálni, nem is beszélve arról, hogy talán nem is lesz megfelelő méretű, vagy elosztású.

A napelemes rendszer értéknövelő befektetés is

A napelemes rendszer értéknövelő befektetés is

Egy napelemes rendszer nem egy kis összegű beruházás, 2-5 millió forint között mozognak a háztartási méretű kiserőművek árai.

Ha tehát valaki kiépíttet egyet, de még a megtérülési idő lejárta előtt költözni kényszerül, érthető, ha elgondolkodik rajta: megérte-e végeredményben az egész.

Egyvalamiben biztosak lehetünk: egy napelem rendszer 8-10 év alatt biztosan visszahozza az árát, onnantól pedig már csupa haszon a megléte, amit az ingatlanvásárlók is nagyon jól tudnak.

Az utóbbi években kifejezetten megnőtt a kereslet az olyan házak iránt, amik rendelkeznek kiépített napelemes rendszerrel, és mi tagadás, jelentősen meg is növeli az ingatlan értékét.

Ha tehát már minden gond nélkül üzemel a napelem rendszered, de el kell adnod a házadat, akkor az eladási árat legalább annyival magasabbra teheted, mint amennyi még hátra van a befektetett összegből.

Összefoglalva

Foglaljuk hát össze, lehetséges-e, illetve megéri-e az ingóságaiddal együtt a napelemes rendszeredet is költöztetni, ha ingatlanváltásra kerül a sor.

Lehetséges a költöztetés?

Igen.

Megéri költöztetni?

Egyáltalán nem.

Miért?

  • Eleve plusz pénzbe kerül a szétszereltetés, összecsomagoltatás;
  • újabb szolgáltatói procedúrák szükségesek (hálózatról lekapcsolás, új helyen engedélyeztetés, beüzemelés);
  • az új ingatlanban ugyanazon a jogi folyamaton kell végigmenned, mintha egy teljesen friss napelemes rendszert telepíttetnél, csak éppen a régivel;
  • lehetséges, hogy az új háznak teljesen mások lesznek a fenntartási energia-igényei, sőt, a tető elosztása sem biztos, hogy ideális ugyanahhoz a panel-összeállításhoz;
  • ráadásul az sem biztos, hogy a teljes rendszer megússza sértetlenül a szállítást, vagyis pótalkatrészekre, cseredarabokra is szükség lehet.
-

Miért ne csüggedj, ha ilyen helyzetbe kerülsz?

Miért ne csüggedj, ha ilyen helyzetbe kerülsz?

Mint már említettük, ne érezd kútba dobott pénznek a kiépített napelem rendszert, mert

  • jelentősen megemeli az ingatlan értékét és eladhatóságát,
  • akár annyival is, mint amennyit a rendszerre költöttél,
  • így tehát az új házban több szempontból is egy új kezdet várhat rád, akár a napelemek terén is.

Másodszorra már sokkal tapasztaltabb leszel, tudni fogod, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni, mivel jár az engedélyeztetés, ismered a saját családod fogyasztási szokásait, és tudod, mit vállalsz, mikor befektetsz.

Mi több, ha elégedett voltál azzal, akivel az előzőt csináltattad, akkor az új ház új napelem rendszerével is megbízhatod, és így szinte régi ismerősökként mehettek végig rajta ismét.

Akár az első, akár a sokadik, szakértő partnerünkre számíthatsz!

Egy jól képzett kivitelező számára teljesen mindegy, hogy valaki az első napelemes rendszerét készítteti, vagy akár a másodikat-harmadikat, hiszen ugyanolyan odaadással és alapossággal jár majd el.

Aki ért hozzá, az nem bízza a véletlenre a dolgokat: az igényeidet és a lehetőségeidet alaposan fel kell mérni, és csak ennek tükrében készülhet végleges kalkuláció és építés.

Állj tehát az első napelemes rendszered kiépítése, vagy a sokadik előtt, szakavatott partnerünkre mindig számíthatsz.

Kérj tőlünk egyedi árajánlatot még ma, és a Te megyédben illetékes kivitelező partnerünk a lehető leghamarabb felveszi Veled a kapcsolatot, hogy Te is mielőbb elégedett napelem-tulajdonos lehess!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.