Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Ismerd meg a napelem rendszerrel kapcsolatos mértékegységeket! 

Ismerd meg a napelem rendszerrel kapcsolatos mértékegységeket!

Amikor egy olyan témáról olvasunk, aminek nem vagyunk a szakértői, könnyen előfordulhat, hogy számunkra ismeretlen fogalmak, számadatok és mértékegységek kavalkádja jön velünk szembe.

Nincs ez másképp a napelemes rendszereknél sem.

Ha érdekel a téma, esetleg Te is egy ilyen rendszer felszereltetésén gondolkozol, de még nem mozogsz otthonosan a napelemekkel kapcsolatos mértékegységek világában és jól jönne egy gyorstalpaló, akkor jó helyen jársz.

Összegyűjtöttünk mindent, amit tudnod kell ahhoz, hogy tisztábban átláthasd a napelemek működésével és teljesítményével kapcsolatos számadatokat.

Kezdjük az alapoknál: a Watt

Kezdjük az alapoknál: a Watt

Mit is jelöl az a W, amit olyan gyakran láthatunk a napelemekről szóló szövegekben?

Ez nem más, mint a James Wattról elnevezett mértékegység, a teljesítmény betűjele.

Ha szakszerű definíciót szeretnénk rá alkalmazni, akkor 1 watt azt a teljesítményt jelenti, ami 1 joule munka által egy másodperc alatt keletkezik.

Ennyiből azonban nehéz lehet elképzelni, hogy mit is jelent ez, így nézzünk rá egy kézzelfogható példát.

Ha például valaki felfelé sétál a lépcsőn, akkor a teljesítménye nagyjából 200 watt.

De ugyanígy mérhető az autóknak, erőműveknek, napelemeknek és bármi másnak a teljesítménye, ami valamilyen, joule-ban mérhető munkát végez.

Jogosan gondolhatunk arra, hogy ha már teljesítményről beszélünk, akkor ott van a lóerő is: miért nem azt használjuk?

A lóerő azonban, amit szintén Watt vezetett be, mára már elavultnak számít.

Az autóiparon kívül nem igazán használják máshol, így a napelemek világában sem.

-

Hova és hogyan tegyük a napelem tartószerkezetet?

Ami még nehézségként felmerülhet, hogy valami folyamatosan árnyékot vet a panelekre, például épület vagy a fák.

Ilyenkor mindenképp találni kell rá megoldást, hogy megtaláljuk a megfelelő helyet, ahol nem áll fenn ez a probléma.

Egy másik kényes pont a rögzítés szempontjából a tájolás, ez függ attól is, hogy melyik típust választjuk.

Ha fix beállítású napelemről beszélünk, akkor a dőlésszög és a tájolás állandó, de ha napkövető a struktúra, akkor a nap útvonalát követi.

Növeljük a teljesítményt: számoljunk kilowattban!

Növeljük a teljesítményt: számoljunk kilowattban!

Ha ezelőtt már olvastál napelemes rendszerekről szóló szöveget, akkor nagy eséllyel találkoztál a kW, azaz a kilowatt mértékegységével.

Ez az érték a metrikus rendszerből ered, tehát hasonlóan működik, mint amikor a métereket átváltjuk kilométerbe.

Sokkal egyszerűbb például azt mondani, hogy 10 km-t utaztunk valahová, mint azt, hogy 10 000 métert.

A napelemes rendszereknél is hasonló a helyzet, mivel itt azért nagyobb teljesítményről van szó, mint amikor egy ember felmegy a lépcsőn.

Ezért tehát, amikor napelemekről beszélünk, kW-ban adjuk meg azok teljesítményét – ez pedig csak annyit jelent, hogy a wattok száma be lett szorozva ezerrel.

Na és mi a kilowattóra?

Azt már tudjuk, hogy mi a kilowatt, és miért használjuk a napelemes rendszereknél.

De mi a helyzet a kWh rövidítésű mértékegységgel, a kilowattórával?

Szerencsére ennek a magyarázata is teljesen logikus: azt jelöli, hogy az adott fogyasztó 1 óra alatt, 1 kW teljesítmény mellett mennyi elektromos munkát végez.

Ültessük át ezt is a gyakorlatba: ha egy 4 kW teljesítményű napelemes rendszerre gondolunk, akkor az egy óra alatt 4 kWh munkát fog végezni.

De miért is fontos, hogy ezt tudjuk?

Azért, mert ha tudod a saját háztartásod fogyasztását kilowattórában, akkor ez alapján ki lehet számítani, hogy mekkora teljesítményű napelemes rendszerre lesz szüksége az otthonodnak.

Egyszerű, nem igaz?

Arra azonban fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az adott rendszer teljesítménye nagyon sok mindentől függhet, ezért azt is bele kell kalkulálni, hogy nem fog mindig a legoptimálisabb módon működni.

-

Kilowatt peak: amikor a napelem a legjobb formáját hozza

Kilowatt peak: amikor a napelem a legjobb formáját hozza

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban felmerül még egy mértékegység, amit más szaknyelvekben nem is használnak: a kilowatt peak (kWp).

Ezt arra használjuk, hogy kW-ban megadjuk, mekkora csúcsteljesítménnyel rendelkezik egy-egy napelem panel, illetve maga a rendszer.

A rendeltetése talán már a nevéből is kiderülhet, ugyanis a kilowatt peaket magyarra „kilowatt csúcs”-ként lehet fordítani.

Egy napelemes rendszer csúcsteljesítményét úgy számoljuk ki, hogy összeszorozzuk az őt alkotó panelek számát azok teljesítményével.

Ez az érték azonban nem mindig releváns, hiszen sok olyan tényezővel kell számolni, ami előre nem látható mértékben befolyásolja leendő napelemes rendszerünk optimális működését.

Mi minden van hatással a teljesítményre?

Pontokba szedve összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amik akadályozhatják, hogy a napelemes rendszerek csúcsteljesítménnyel üzemeljenek.

  • Napfény hiánya: ha a napelem paneleket kevesebb napfény éri, mert például borult idő van, akkor értelemszerűen kevesebb energiát tudnak termelni, mint napsütéses időben.
  • Szennyeződések: ha a napelemes rendszer felületén összegyűlik a por, lehullott falevél és egyéb szennyeződések, akkor ez is akadályozhatja abban, hogy teljes kapacitásában működjön.
  • Tájolás és dőlésszög: sokat számíthat az is, ha a napelemek nem a legoptimálisabb (délkelet és délnyugat közötti) tájolásban vannak, illetve ha a tető dőlésszöge nem megfelelő (azaz eltér a 25 és 45 fok közötti ideálistól)
  • Hőmérséklet: bizony, ez is egy olyan szempont, ami befolyásolja a működést. 25 °C-os hőmérséklet felett ugyanis minél inkább felmelegednek a panelek, annál inkább csökken a termelés. Vigyázzunk azonban, mert mesterségesen nem szabad hűteni a napelemes rendszert, hacsak nem szeretnénk kárt tenni az azt védő üveglapban.
  • Panelek minősége: végezetül a minőség is egy igazán fontos tényező, ami kihat a napelemes rendszerek teljesítményére. Általánosan elmondható, hogy hiába vesz valaki olcsóbb, Kínában tömegesen legyártott napelemeket, hiszen azok jó eséllyel sokkal alacsonyabb csúcsteljesítményre lesznek képesek, mint amit névlegesen kínálnak. Jobban megéri tehát beruházni egy megbízható, minőségi rendszerre, amely valóban a lehető legjobb hozamot tudja elérni.

Készen állsz, hogy napelemes rendszered legyen? Mi segítünk!

Készen állsz, hogy napelemes rendszered legyen? Mi segítünk!

Cikkünkből kiderült, hogy milyen mértékegységeket használunk a napelemes rendszereknél, és az is, hogy ezek milyen funkciókat látnak el.

Azért is nagyon fontosak ezek, mert a segítségükkel lehet kiszámolni, hogy a Te háztartásodnak pontosan milyen és mekkora napelemes rendszerre van szüksége.

De nem kell aggódnod, hiszen mi a tervezés és kivitelezés minden lépésében segítünk – a végeredmény pedig a Te otthonodra szabott minőségi napelemes rendszer lesz, amely önmagában ellátja az egész házat energiával.

Töltsd ki az űrlapunkat és kérj tőlünk árajánlatot még ma, hogy a megyédhez tartozó kivitelező partnerünk felvehesse Veled a kapcsolatot!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.