Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Itt az új, napelemekre is felvehető állami támogatás családoknak!

Itt az új, napelemekre is felvehető állami támogatás családoknak!

Erősen reménykedünk benne, hogy a 2021-es év pozitívabb kimenetelű lesz, mint a 2020-as volt, és ezt a reményt most egy friss jó hírrel meg is tudjuk alapozni.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter 2020. november 18-án tett közzé egy videót a Facebook oldalán, amelyben az új otthonfelújítási program részleteit ismertette.

Ebben a programban van egy számunkra is nagyon kedvező pont; mégpedig, hogy megújuló energiaforrások bevezetésére is felvehető a vissza nem térítendő állami támogatás.

Ha Te még nem értesültél erről a programról, akkor most itt az alkalom, hogy jobban megismerkedj vele!

A legfontosabb infók az anyagi támogatásról

Csapjunk is bele a közepébe, és nézzük meg, hogy mikor, mekkora értékben és pontosan mire vehető fel ez a támogatás!

A maximum 3.000.000 forint értékű támogatást 2021. január 1-től lehet igényelni, legkésőbb 2021. december 31-ig.

Ezt a 3.000.000 forintot a munkadíjra és az anyagköltségre fordíthatja a támogatott, 50-50%-ban, azaz maximálisan 1.500.000 forint költhető el külön-külön ezekre a tételekre.

Természetesen kisebb költségű felújításokra is felvehető a támogatás, azonban a legjobban mégis akkor járunk, ha a 3.000.000 forintot pályázzuk meg, és nagyobb fejlesztésekbe forgatjuk bele.

-

Ezekre fordítható a támogatás

Ezekre fordítható a támogatás

Míg a CSOK csak építkezésre, ingatlanvásárlásra és bővítésre igényelhető, addig az otthonfelújítási program támogatása szélesebb körben is felhasználható, többek között olyan fejlesztésekre is, mint:

 • közműszolgáltatások (víz, gáz, fűtés, áram) kiépítése, vagy bevezetése
 • fűtésrendszer korszerűsítése
 • lakóépület szigetelése
 • tető felújítása és szigetelése
 • bel- és kültéri festés, mázolás, illetve tapétázás
 • nyílászárók cseréje
 • kerítés építése
 • térburkolat cseréje, vagy kiépítése
 • lépcső kialakítása, vagy cseréje
 • klíma beszerelése, vagy cseréje
 • akadálymentesítés
 • energetikai korszerűsítés

Ezt a listát a teljesség igénye nélkül adjuk közre, csupán a leggyakoribb fejlesztéseket igyekeztünk összeszedni, amelyekre felvehető a támogatás.

Önrészre azért még így is szükség lesz!

Bár vissza nem térítendő támogatásról van szó, a munkálatokra felhasznált pénzt első körben magunknak kell előteremteni.

A munkálatokat tehát először saját zsebből kell kifizetnünk, majd a költségek felét vissza tudjuk igényelni az államtól.

Ehhez fontos tudni, hogy minden kiadásról meg kell őrizni a számlát, mert az elszámolás csak így lesz lehetséges.

Említést kell tennünk arról is, hogy a támogatás nem ingatlanonként, hanem személyenként igényelhető, azaz ha a korszerűsítés után a tulajdonos az ingatlant eladná, akkor másik ingatlanra ugyanaz a személy már nem igényelhet újabb támogatást.

Ezzel szemben, ha valaki megveszi ezt a felújított ingatlant, de maga még nem igényelt támogatást, akkor ezt megteheti, hiába vett fel ugyanarra az ingatlanra már támogatást az előző tulajdonos.

Ki jogosult a támogatás igénylésére?

Ki jogosult a támogatás igénylésére?

Ez a program elsősorban a gyermekes, vagy éppen gyermeket váró családok anyagi támogatását célozza meg, így ennek megfelelően azok vehetnek részt benne, akik legalább egy gyermeket nevelnek.

A támogatásra pályázhatnak házaspárok, egyedülálló szülők, elvált szülők és élettársak is.

Amennyiben az elvált szülők közösen nevelik a gyereket, úgy akár osztozhatnak is a támogatáson.

A gyermek fogalma itt a 12 hetes magzattól a 25 éves fiatalig terjed, abban az esetben, ha otthon él a szülőkkel.

Az életkortól eltekintenek, amennyiben a gyerek otthoni gondozásra szorul, vagy pedig megváltozott munkaképességű.

A pályázatot akkor is be lehet nyújtani, ha az egyik szülő külföldön dolgozik, ám ekkor a másik szülőnek magyarországi társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

-

Egyéb fontos kitételek

A fentebb említetteken kívül van még néhány szabályozás arra vonatkozóan, hogy ki veheti igénybe a támogatást.

Először is, a pályázónak legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, melyben maximum 30 napos megszakítás lehetséges.

Ebbe az egy éves társadalombiztosítási jogviszonyba beletartozik a köz-, avagy felsőoktatási jogviszony, valamint az álláskeresési járadék folyósításának időtartama is, ami legfeljebb 90 nap lehet.

Fontos kitétel még az is, hogy az igénylőnek ne legyen semmilyen köztartozása sem.

Ezek mellett legalább egy éve a felújítandó ingatlannak kell lennie az állandó bejelentett lakhelyének a támogatási igényt benyújtó szülőnek, vagy szülőknek, és a gyermeknek is.

Hogyan történik az elszámolás?

Hogyan történik az elszámolás?

Mint azt már említettük, a munkadíjról, vagy anyagköltségről szóló számlákat gondosan meg kell őrizni, valamint a kivitelezővel ki kell tölteni egy blanketta szerződést is.

Ezeket a fejlesztési munkálatok befejezte után 60 napon belül el kell juttatni a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).

Az elbírálás után (amire egyébként 30 napja van) a MÁK 5 napon belül visszatéríti a családnak a felújítási költségek felét 3.000.000 forintig.

A támogatás folyósítását követő fél évben az illetékes kormányhivatalok a helyszínen bármikor ellenőrizhetik, hogy a bejelentett felújítás valóban megtörtént-e.

Miért éri meg éppen napelemekre felhasználni ezt a támogatást?

Miért éri meg éppen napelemekre felhasználni ezt a támogatást?

Remek alkalom ez azoknak, akik már amúgy is gondolkodtak napelemek telepítésében.

De milyen hasznot hozhat egy napelemes rendszer?

Először is, segít a környezetünk megóvásában, hiszen károsanyag-kibocsátás nélkül képes megtermelni nekünk az elektromos áramot.

Másodszor pedig, havonta több tízezer forintot is megspórolhatunk általa, mivel magunk termeljük meg vele az áramot, és nem a központi szolgáltatótól kell megvásárolnunk.

Amennyiben pedig elektromos fűtésre váltanánk, a gázszámlákat is elfelejthetjük, hiszen a napelemes rendszer az elektromos fűtésrendszert is képes működtetni.

Mi nagyon reméljük, hogy ezáltal az új, vissza nem térítendő állami támogatás által 2021 a napelem rendszerek éve lehet Magyarországon!

Kérj hát árajánlatot mielőbb, hogy megyeileg illetékes kivitelező partnerünk felvehessen Veled a kapcsolatot, és mihamarabb megkezdődhessenek az előkészületek, munkálatok!

Ne maradj le a lehetőségről, fektess Te is napelemekbe!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.