Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Elektromos járművek töltése napelemmel – létezik rá megoldás! 

Elektromos járművek töltése napelemmel – létezik rá megoldás!

A technika megállíthatatlanul fejlődik életünk minden frontján; hol látványosabban, hol kevésbé szembetűnően.

Az eszközeink egyre okosabbak lesznek, egyre többet és többet tudnak, és ez a rohamos fejlődés nem kerülheti el a közlekedési eszközeinket sem.

Igaz, ma még mindig a robbanómotor a domináns, és nem is egy-két éven belül várhatjuk a teljes eltűnését, azonban azt senki sem tagadhatja, hogy az elektromos autók iránt is egyre jelentősebb a kereslet.

Egyre többen és többen döntenek úgy, hogy ha új járművet vesznek, akkor az inkább legyen villanyautó, vagy legalább is hibrid, amivel nem csak, hogy bizonyos előnyökre is szert tesznek, de a közlekedési károsanyag-kibocsájtásukat is lecsökkentik vagy lenullázzák.

Ám „üzemanyag” nélkül egy elektromos autó sem megy, ezek is töltésre szorulnak, ami a háztartási áramhálózatról igencsak költséges lehet.

Azonban, mint sok más problémára, erre is létezik napelemes megoldás!

Miért is éri meg elektromos autóra váltani?

Miért is éri meg elektromos autóra váltani?

Mindenek előtt leszögeznénk: ez a cikk nem azért íródik, hogy esetleg Téged meggyőzzön arról, érdemes elektromos autót venni.

Számtalan ilyen jellegű írást lehet találni a különböző szakportálokon, ahol ráadásul sokkal alaposabban is kivesézik a témát.

Mindazonáltal mindenképpen érdemes legalább röviden összefoglalni mindazt, ami miatt az utóbbi időben ezek az innovatív járművek ennyire népszerűvé váltak.

Íme hát, egy rövid összegzés:

  • az elektromos járművek nem bocsájtanak ki magukból mérgező, káros égéstermékeket, mivel nem történik bennük égés;
  • a vezetésük semmivel sem bonyolultabb, mint egy hagyományos képjárműé;
  • viszont a teljesítményüket tekintve sok szempontból kiemelkedőek, mivel a villanymotor jobb nyomatékot biztosít, egyenletesebb ezáltal a gyorsulásuk;
  • városi használatra is ideálisak, mivel a gyakori megállás-elindulás nem veszi úgy igénybe a motort, ráadásul zajt is alig generálnak;
  • a folyamatosan fejlődő akkumulátor-technológiának köszönhetően pedig már igen komoly távolságok is megtehetőek velük egyetlen töltéssel.
-

A fájó pont: az elektromos autó töltése

Ahhoz, hogy az elektromos autónkat napi szinten használni tudjuk, bizony, kénytelenek vagyunk időről időre felcsatlakoztatni a töltőállomásra, ami jelentős áramfogyasztással jár.

Tény, hogy például Budapesten már számos helyen vannak nyilvános töltőpontok, azonban ez sovány vigasz, hiszen egyáltalán nem olyan gyakoriak, mint a benzinkutak.

Ha otthon szeretnéd az autódat tölteni, akkor jobb, ha felkészülsz a megemelkedett villanyszámlára, hiszen egy jármű lényegesen többet fogyaszt, mint egy háztartási gép vagy egy televízió.

És még ha nem is kell minden nap tölteni a kocsidat, mert nem jársz vele annyit, mégis összejöhet vele egy közel akkora rezsitöbblet, mintha rendszeresen vásárolnál üzemanyagot.

Ezt a szempontot is figyelembe véve feltehetnéd akkor a kérdést: tényleg megéri akkor elektromosra váltani?

A megoldást, mint oly sok egyéb esetben, most is a napelemek adhatják!

Napelemmel autót tölteni?

Napelemmel autót tölteni?

Így igaz, az elektromos autód töltését otthon napelemekkel is fedezheted!

Még ha sokan szkeptikusak is, mert nem tudják elképzelni, hogyan lehetséges ennek a kivitelezése, ez nem jelenti azt, hogy nekik kell hinni.

Tény, hogy itt nem egy közvetlen töltésről van szó, mint a konkrétan napelemes elektromos autóknál, melyek többnyire most is kísérleti szakaszban vannak, ám közvetve az eredmény valóban az, hogy a napelemek által megtermelt elektromossággal közlekedhetsz utána.

És ami még ennél is jobb hír: nem csak egy, hanem több lehetséges megoldás is létezik erre!

Így a fanyalgók még azzal sem érvelhetnek, hogy „rendben, megoldható, de körülményes”.

Nem is feltétlenül igényel a dolog speciális kiegészítést, hanem mindössze a körültekintő és alapos tervezés útján is elérhető, hogy a napsugárzásból nyert energia fedezze az autód üzemeltetését is.

Ezek után már biztosan kíváncsi vagy, milyen lehetőségek állnak nyitva előtted!

Hibrid napelem rendszerrel összekötött töltő

Hibrid napelem rendszerrel összekötött töltő

Az első lehetséges kivitelezési mód, hogy egy hibrid napelem rendszer részeként funkcionál az autód töltőállomása.

Mi is az a hibrid napelemes rendszer?

Röviden: egy olyan PV rendszer, amibe a hagyományos, hálózatba visszatáplálókkal szemben tárolókapacitás is be van építve akkumulátorok formájában, és csak azt követően kezd el visszatáplálni, hogy az energiatárolók megteltek.

Így, normál felhasználás mellett a háztartás először az elraktározott elektromosságot használja el termelési szünetben, és csak utána vételez szolgáltatói áramot.

Ez speciális invertert igényel, nem lehet akármelyik rendszert így használni, ám pont itt jön a csavar a történetben!

A hibrid rendszered úgy is megtervezhető, hogy a megtermelt és elraktározott elektromosságot ne csak a háztartásod, hanem az autód számára is felhasználhatóvá tegye, így a tárolókapacitás akkumulátorairól töltheted a járműved tápegységeit.

Röviden: amit a rendszer nap közben megtermel és elraktároz, azt este az elektromos autódba töltheted.

-

Hagyományos napelemes rendszerrel is működőképes!

Hagyományos napelemes rendszerrel is működőképes!

Az előző lehetőség után a másik megoldás talán egy kicsit unalmasnak is tűnhet, pedig, ha belegondolsz, teljesen logikus.

Arról van szó, hogy egy teljesen átlagos, hálózatra visszatápláló rendszerrel is minden gond nélkül megoldható az elektromos autód „költségmentes” otthoni töltése.

A kulcs ebben az esetben viszont nem egy speciális eszköz vagy készülék, hanem az egyszerű matek.

Ha ugyanis úgy számoltatod ki és tervezteted meg a visszatápláló napelemes rendszeredet, hogy jelzed a megbízott cégnek: autót is otthon szeretnél tölteni, akkor mindössze egy annyival nagyobb teljesítményű PV rendszerrel is megoldható.

A nálunk még mindig érvényes és működő szaldós elszámolási rendszerrel így egálba kerül a többlettermelés és a többletfogyasztás.

Vagyis nap közben a rendszered annyival többet termel és ad le, amennyivel a kocsid este többet felvesz.

Legyen bármi is a célod, a napelemes rendszer mindenképpen jó!

Függetlenül attól, hogy az elektromos autódat szeretnéd-e tölteni napelemes segítséggel, vagy a háztartásod rezsiköltségeit szeretnéd lefaragni, egy ilyen rendszer mindenképpen jó döntés!

Tény, hogy befektetéssel jár, ám megfelelő tervezés és kivitelezés mellett 8-10 év alatt a megspórolt összegeken keresztül biztosan visszahozza az árát!

Tervező, kivitelező partnereink csak a megkeresésedre várnak, így ne habozz hát árajánlatot kérni, hogy megtudhasd: milyen napelemes lehetőségek állnak előtted nyitva!

Töltsd ki és küldd el árajánlatkérő adatlapunkat, és használd ki Te is a napelemek nyújtotta lehetőséget!

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.