Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Akár 3 évtizedes garanciáról is beszélhetünk egy napelem rendszer esetében

Akár 3 évtizedes garanciáról is beszélhetünk egy napelem rendszer esetében

Ha vásárolunk valamilyen terméket, amihez garancia jár, valószínűleg mindenkinek ad egy plusz bizalmat, hiszen ha a vásárlástól számítva egy bizonyos időintervallumon belül elromlik, vagy valami meghibásodik, akkor még mindig van lehetőségünk a cserére, vagy az ingyenes javításra.

Persze ezek a lehetőségek csak addig érvényesek, amíg él a garancia, ami általános esetben 1-2 év, vagy 5-10 év.

Ezek mindig a termék jellegétől, vagy az árától függenek, azt pedig szinte mindenki magától értetődőnek tartja, hogy minél nagyobb összeget fizetünk valamiért, annál hosszabb garancia időt várunk el.

Mi a helyzet viszont egy napelemes rendszerrel?

Árban nagyjából egyenértékű egy új autóval, a garancia azonban sokkalta több időre szól.

Tudniillik, hogy egy napelemes rendszer több részből áll, így értelemszerűen mindegyik alkatrésze más-más garanciával rendelkezik, viszont ebben az esetben beszélhetünk még teljesítmény-, termék-, rendszer-, és kivitelezői garanciáról is.

Ebben a cikkben ezeket a témaköröket fogjuk részletesebben is ismertetni.

Minőségi termékek, akár 15 éves termékgaranciával

Minőségi termékek, akár 15 éves termékgaranciával

A termékgarancia mint olyan, egészen egyértelmű, hiszen magára a napelem rendszert alkotó elemekre vonatkozik, amit leginkább elektromos, vagy mechanikai meghibásodások esetén lehet érvényesíteni.

Nem győzzük kihangsúlyozni, hogy egy ilyen fotovoltaikus egységgel hosszútávra kell tervezni, így alapvetően garancia ide vagy oda, nem szabad az olcsóbb, silány minőségű termékeket választani, hiszen csak a gond lesz vele.

Egy minőségi inverter esetében, amely az egyenáramot alakítja át váltóárammá, 10 év garanciával, míg a napelemek esetében akár 10-15 évvel is lehet számolni.

Ez általában mindig az adott gyártótól függ.

-

Több évtizedes teljesítménygarancia

A teljesítménygarancia már jóval hosszabb időre szól, ami így további pozitív érvként sorakoztatható fel egy napelemes rendszernél.

Értelemszerűen ez a garanciatípus a rendszer teljesítményére vonatkozik, és általánosan elmondható, hogy a megfelelő kivitelezés mellett 25-30 év elteltével is legalább 80%-ban tudja hozni a kívánt eredményeket.

Érdemes tudni azonban, hogy ez a 25-30 év csak jelzés értékű, hiszen számos olyan rendszer működik még mindig szinte tökéletesen, amik már jócskán túllépték ezt az életkort.

Itt pedig mindenképpen szeretnénk kiemelni, hogy egy napelemes rendszer megtérülési ideje 8-10 év, ami azt jelenti, hogy optimális esetben még további 15-20 évig (vagy akár még annál is tovább) kiszolgál minket.

Értelemszerűen így nagyon fontos kellő figyelmet fordítani az alkatrészek minőségének fontosságára, hiszen ezek nagymértékben befolyásolják a rendszer teljesítményét.

A garancia, ami a rendszer teljes egészére kiterjed

A teljesítmény- és a termékgarancia mellet pedig beszélhetünk az ezeket átfogó garanciáról, vagyis a rendszergaranciáról.

A rendszergarancia a napelemes egység működésének teljes egészére kiterjed, valamint ide sorolható mindenféle tartozék és alkatrész is, magyarán amiből az egész egység összeáll.

Ahhoz viszont, hogy ezt a garanciatípust érvényesíteni tudjuk, meg kell felelni bizonyos előírásoknak, mind a kivitelezést, mind pedig a beépítési körülményeket tekintve.

A rendszergarancia esetében figyelembe kell venni az elemek összeférhetőségét, valamint a rendszer együttműködését, a teljesítménygaranciát, az érvényben lévő jogszabályokkal és rendeletekkel együttvéve.

Jól válaszd meg a kiviteleződ 

Jól válaszd meg a kiviteleződ

Azért azt fontos leszögezni, hogy természetesen hatalmas előny, ha az egységet alkotó elemek minőségi gyártóktól származnak, de közel sem mindegy, hogy hogyan van telepítve, vagyis, hogy milyen kivitelező céget bízunk meg a feladattal.

Érdemes ezt a kérdéskört is alaposan átgondolni, hiszen nem kis összegű befektetésről van szó, de éppen ezért beszélhetünk kivitelezői garanciáról is.

Ez általában 5-10 évre szól, kivitelező cégtől függően, és idetartozik a hibaelhárítás, valamint a technikai meghibásodások esetén elvégzett javítási és karbantartási munka.

Léteznek emellett még kiegészítő szolgáltatások is, amit a gyártó, vagy a kivitelezést végző cég adhat, például időjárás okozta károkra.

Így lehet neked is napelemed

Így lehet neked is napelemed

Te is láthatod, hogy azért jócskán be vagy biztosítva, ha napelemet vásárolsz, az pedig, hogy milyen időintervallumba esik az adott garancia, az függhet a gyártótól, a kivitelezőtől, de magától a termékeket forgalmazó cégtől is.

A garancia természetesen egy megnyugvást adó biztosíték, ami mellett sokkal nagyobb bátorsággal tudunk belevágni ebbe a projektbe, de azért szeretnénk továbbra is hangsúlyozni, hogy ne csak ez az egyetlen ok legyen a mérvadó.

Ezek a megújuló energiát termelő egységek hosszú évtizedekre vannak tervezve, és bizonyítottan működnek is.

Talán így elsőre kicsit rémisztőnek tűnhet, hogy milyen sok apró részletre kell odafigyelni, viszont egy profi, szakmailag képzett kivitelező csapattal nem kell aggódnod.

Mi néhány alapvető, de annál fontosabb információt fogunk elkérni az energiaszokásaidat illetően, valamint egy nagyon alapos helyszíni felmérés után összeállítjuk a számodra legkedvezőbb rendszert.

A végleges árajánlatot pedig csak ezután fogod majd megkapni, hiszen ekkora tudunk majd pontos részletekkel is számolni.

Merj nyitni az új élet felé!

Merj nyitni az új élet felé!

Magyarország kiváltképp szerencsés, ha a napos órák számát nézzük, éppen ezért van az, hogy már egyre inkább utat tud magának törni a megújuló energia használata.

Már számos család tudja élvezni a napelemes rendszerekkel járó előnyöket, és közülük már többen is búcsút inthettek a villanyszámlának.

Bár egy fotovoltaikus egységre való beruházás valóban nem kis összeget tud felölelni, az biztos, hogy hosszútávon csak és kizárólag a javadat fogja szolgálni.

Ha minden megfelelően van tervezve és összeállítva, akkor egy ilyen rendszer 8-10 év alatt teljes egészében visszahozza az árát, de mostanra már te is tudod, hogy ez ennél sokkalta több időre szól.

Ne feledd, az ajánlatkérés és a helyszíni felmérés nem jár semmilyen kötelezettséggel, teljesen ingyenes.

Töltsd ki te is ajánlatkérő űrlapunkat és tudd meg, hogy neked milyen rendszerre lenne szükséged!

-

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.