Az oldalunkon leírtak a 2022. október 31. előtti állapotra vonatkoznak, így előfordulhat, hogy bizonyos információk már nem aktuálisak. Oldalunk frissítése folyamatban van.

Napelem rendszer lapos tetőre: előnyök és hátrányok 

Napelem rendszer lapos tetőre: előnyök és hátrányok

A napelemes rendszerek népszerűsége egyre nő napjainkban, ami nem csoda, hiszen rendkívül költséghatékony és környezetbarát megoldásról beszélünk az energiatermelés terén.

A napelem rendszereket leggyakrabban azonban a hagyományos, ferde tetejű házakon láthatjuk.

Joggal merül fel a kérdés, hogy mik a lehetőségeink akkor, hogyha nekünk csak lapos tetőre van lehetőségünk felszerelni a napelemet?

Lehetséges ez, vagy le kell hogy mondjuk az ilyen jellegű tervekről?

Napelem és lapos tető: muszáj választanunk?

Napelem és lapos tető: muszáj választanunk?

Napelemeket nem igazán látunk vízszintesen elhelyezve, aminek jó oka van: a panelek dőlésszöge befolyásolja azok teljesítményét.

Az optimális dőlésszög 25 és 45 fok között van, így máris világos, miért népszerű a ferde tetőkre szerelt változat.

Szerencsére mindezek ellenére sem kell lemondanunk a lapostetős ingatlanok esetében a napelemekről, azonban sokkal több tényező figyelembevétele szükséges ahhoz, hogy jól működő, hatékony rendszerünk lehessen.

-

Mi befolyásolja a napelem hatásfokát?

Ahhoz, hogy megértsük, miért nagyobb feladat lapostetőre napelem rendszert építeni, érdemes áttekinteni, hogy milyen tényezők befolyásolják a napelemek hatásfokát.

  • Panelek minősége: ez egy alapvető tényező, hiszen csakis a jó minőségű, megfelelő napelemekkel számíthatunk hatékony energiatermelésre, mégsem elhanyagolható tény, hiszen sokszor találkozni olyan esetekkel, ahol a minőségen próbálnak spórolni. Akár lapos, akár ferde tetős rendszerről van szó, a minőség alapkövetelmény!
  • Dőlésszög: ahogy már olvashattad, a panelek optimális dőlésszöge 25 és 45 fok között van általában. Ferde tetők esetében ez általában adott, azonban a szigetüzemű és lapos tetőre szerelt panelek esetében ezeket tartóelemek segítségével biztosítani kell.
  • Árnyékok: ha valami árnyékot vet a panelekre akár a napnak csak egy töredékében is, az hosszútávon jelentősen ronthatja a rendszer hatékonyságát. Lapos tetők esetén a kémények is épületgépészei kiállások gyakran kihívást okoznak ebből a szempontból.

Természetesen a napelem rendszerek tervezése ennél több szempontot vesz figyelembe, és összetettebb a fent említetteknél, azonban már a három leglényegesebb tényező is egyértelművé teszi számunkra, hogy a lapos tetős megoldások speciális kivitelezést igényelnek.

Speciális teendők lapos tetős napelemek esetén

Speciális teendők lapos tetős napelemek esetén

Ha a szakértő úgy ítéli meg, hogy az adott tető alkalmas a napelemek telepítésére, még akkor is lesz még egy kör melyet meg kell tennünk a biztonságunk érdekében: ez nem más, mint kérni egy statikai szakvéleményt.

A statikus dolga megállapítani azt, hogy elég erős-e a tető ahhoz, hogy elbírja a rendszer súlyát, ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy egy nagyobb csoport napelem már jelentős többletsúlyt jelenthet tetőszerkezet számára, mely eredetileg nem volt betervezve.

Ezeken kívül a villámvédelmi szempontból is ajánlatos megvizsgáltatni az épületet, hiszen, bár önmagában nem növeli a villámcsapások esélyét a napelem panel, ki fognak emelkedni a rendszer elemei a tető szintjéből.

Ez utóbbi tény miatt elővigyázatosságból érdemes konzultálni egy szakértővel.

Nehézkes felszerelés

A felszerelést illetően a legnagyobb szervezést az az eset igényel, amikor 10 méternél magasabb épületre kell felvinni a paneleket.

Ebben az esetben előfordulhat, hogy ezt már csak daru segítésével lehetséges megoldani.

Ha darura van szükség, akkor számolnunk kell az utca bizonyos időre történő lezárásával is, továbbá ennek lebonyolítása bizonyára többletköltségeket eredményez majd a végszámlán.

Nem megoldhatatlan feladat, azonban érdemes tisztában lenni ezekkel, mielőtt belevágsz a folyamatba.

Sőt, hogy fokozzam a hangulatot, gyakran okoz nehézséget az inverter megfelelő elhelyezése is, ugyanis sokszor nehéz ennek az alkatrésznek megfelelő hozzáférhetőséget biztosítani, továbbá a szél okozta esetleges károkat is meg kell előzni valami módon.

A lapos tető adta előnyök

A lapos tető adta előnyök

Azért nem kell annyira elkeseredni, hiszen a lapos tetők nem csak hátrányokat és kihívásokat tartogatnak számunkra.

Mivel itt nem a tető, hanem egy tartópanel adja majd a dőlésszöget, így a szakembereknek lehetőségük van a lehető legoptimálisabban beállítani ezt, hiszen így nem kell alkalmazkodni a tető eredeti adottságaihoz.

Ezzel a megoldással a panelek maximális hatékonysága garantált.

Mindezek mellett sok esetben a rögzítés ún. súlyozott elemekkel is megoldható, ami által elkerülhetjük a födém megfúrását, vésését, ezzel sok munkától és további engedélyezéstől megkímélve magunkat.

Az előbbiek mellett ugyan nem tűnnek nagy dolognak ezek, de hosszútávon rengeteget számítanak, hiszen a teljesítmény a megtérülés szempontjából fontos, a tetőszerkezet bolygatása pedig újabb kellemetlen feladat lehetne.

Megéri egyáltalán lapos tetőre napelem rendszert szerelni?

Ahogy láthattuk, nagy fába vágja a fejszéjét az, aki lapos tetőre szeretne napelem panelt elhelyezni.

Azonban mindezen nehézségek ellenére is azt kell mondjuk, hogy a napelem telepítés mindenképpen megéri ezt a procedúrát, ugyanis hosszútávon rengeteget nyerhetünk általa.

A megspórolt villanyszámlák által a kiadások gyorsan, nagyjából 10 éves távlatban már visszajönnek, és tekintettel a napelemek 20-30 éves teljesítménygaranciájára, látható, hogy csakis nyerhetünk, ha belevágunk egy ilyen projektbe.

Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendszer beüzemelését követően független áramforrásunk lesz, így nem függünk majd a szolgáltatótól.

Mi a teendő, ha napelem rendszert szeretnénk?

Mi a teendő, ha napelem rendszert szeretnénk?

A napelem rendszerek kiépítése szakértelmet igénylő feladat.

Első lépésben a teendőd annyi, hogy felvedd velünk a kapcsolatot, a területeden tevékenykedő partnerünk ezután felkeres majd Téged, hogy egyeztessetek a részletekről.

Nem kell aggódnod, a helyszíni felmérés során a szakember minden részletről tájékoztatni fog, és teljes mértékig tisztában leszel a várható feladatokkal, költségekkel is.

A minőség miatt sem kell fájjon a fejed, ugyanis csakis a legjobb, magas minőségű napelemekkel dolgozik az összes partnerünk, hiszen számunkra is fontos, hogy elégedett legyél az elvégzett munkával.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és búcsúzz el a villanyszámláktól!

-

Árajánlatkérés

Az adatvédelmi tájékoztatót megismertem és az abban foglaltakat elfogadom.
Érdekelnek AKCIÓK, újdonságok! Kérem, hogy ezekről is értesítsenek hírlevelek formájában.